חקירת קטין בהליך פלילי – מה צריך לדעת ?

כאשר מדובר בחקירת קטין, בין אם הוא חשוד או עד, הרי שמגיעות לו זכויות נוספות והן מעוגנות בחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תקנות הנוער ועוד.

 

מיהו קטין ?

קטין על פי החוק, הוא מי שטרם מלאו לו שמונה עשרה.

כאשר מדובר בקטין, ההליך הפלילי הוא ייחודי, וחוסה תחת מעטפת של חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א-1971 (להלן: "חוק הנוער").

עד או חשוד ?

ראשית יש להבחין תחילה, אם מדובר במצב בו הנחקר הוא עד לביצוע העבירה או חשוד בביצוע העבירה.

חקירת עד קטין – ככלל החקירה תהיה רק בידיעת הוריו.

במקרים חריגים ניתן יהיה לחקור גם ללא ידיעת הוריו, כדוגמת מצב בו בו הקטין ביקש, מצב בו דחיית החקירה תסכל את החקירה או תסכל מניעת פשע או לחילופין לשם טובת הקטין .

בנוסף, אם  הגיע עד קטין מרצונו לתחנת המשטרה לתת עדות – אין חובה להודיע על כך להוריו אם העד מתנגד מנימוק סביר.

חקירת חשוד קטין (שאינו עצור) – ככלל החקירה תתבצע בידיעת הוריו או אדם אחר המוכר לחשוד.

חריג לכך הוא מקרה שבו קצין מוסמך נימק בהחלטה בכתב מדוע יש להורות על חקירה ללא הודעה  (בכדי לשמור על גופו ונפשו של הקטין או אדם אחר, למנוע שיבוש הליכי חקירה או לפגוע בביטחון המדינה).

בכל מקרה יש ליידע את הורי הקטין עד מקסימום 8 שעות מהגעתו לחקירה.

כלל הבסיס בשאלת מעצר קטין

מעצר קטין בר עונשין יבוצע כאמצעי אחרון בלבד – רק אם לא ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך פחות פוגענית.

בנוסף לעדכון ההורים (חובה) המשטרה מיידעת קצין מבחן אודות המעצר.

מהם בתי משפט לנוער?

בתי המשפט לנוער הם למעשה בתי משפט שלום, בהם השופטים עוברים הכשרה ייעודית. גם אופיים של הדיונים ייחודי, ובא לידי ביטוי בשיח של השופט עם הקטין, הנעשה לרוב באווירה נינוחה ובגובה העיניים. בעבירות מסוימות ההליך המשפטי יתנהל בבית משפט מחוזיים, אך במסגרת חוק הנוער.

הליכי טיפול ושיקום בעניינם של קטינים וחשיבות עורך דין פלילי המתמחה בנוער

בהתאם לחוק הנוער, כאשר מדובר בקטינים, ככלל, המטרה היא שיקומו של הקטין, והרחקתו מהעולם העברייני. לכן כאשר קטין משתף פעולה ונרתם להליכי הטיפול והשיקום, קיים סיכוי גבוה כי לא יורשע בבית המשפט וישלם את חובו לחברה בדרך של אפיק שיקומי, לרבות שירות לתועלת הציבור, פיקוח של צו מבחן ועוד.

על מנת להגיע להישגים אלה, נדרש טיפול וייעוץ פרטני ע"י עו"ד מומחה לנוער, אשר ידע למנף את שיתוף הפעולה של הקטין ומשפחתו, ולרתום את כלל הרשויות, לרבות שירות המבחן, ולבסוף גם לשכנע את בית המשפט שהדרך הנכונה היא שיקומו של הקטין.

תפקידו של שירות המבחן

תפקידו של שירות המבחן פה הוא משמעותי ביותר. קצין המבחן ילווה את הקטין כבר בתחילת ההליך, וינסה לשלבו בהליכים טיפוליים ומסגרות מתאימות עבורו. חשוב לדעת כי המלצות שירות המבחן מובאות בפני בית המשפט וחשיבותן גבוהה, עם זאת אין תפקידו של קצין המבחן לייצג את הקטין או לטעון בשמו בבית המשפט. לשם כך יידרש הקטין לייצוג של עורך דין פלילי המתמחה בנוער.

התחזות כאדם אחר

סעיף 441 לחוק העונשין קובע; "המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות, דינו – מאסר שלוש שנים; התייצג כאדם הזכאי על פי צוואה

קרא עוד »

רפורמת עבירות המתה

מכיוון שעבירות המתה מתייחסות לתוצאות עבירות פליליות בהן התרחש הנורא מכל- אובדן חיי אדם, ישנן דרכי פעולה מחמירות עם הנאשמים בגרימה למוות. ישנם הבדלים בין עבירות

קרא עוד »